اگر تا کنون نامی از بیوتین به گوشتان نخورده ست، باید بگوییم که این ماده یکی از ویتامین های گروه B بوده و با اسم ویتامین B7 شناخته میشود. این نوع ویتامین به طور طبیعی در بدن وجد نداشته و از طریق مصرف مواد غذایی به دست میآید. در واقع سیستم بدنی هر فرد پس از دریافت غذاهای حاوی بیوتین همچون گوشت، جگر، زرده تخم مرغ، بادام، محصولات حاوی سویا و…. آنها را به انرژی و در نهایت بیوتین تبدیل میکند. این ویتامین یکی از مهمترین ویتامین های مورد نیاز برای سلامت پوست، مو، ناخن، کبد، چشم و سیستم عصبی به شمار میآید.
بنابراین اگر داشتن موهای سالم و پرپشت برایتان اهمیت ویژه ای دارد، بهتر است مصرف مواد غذایی سرشار از این ماده یا مکمل های آن را در مرکز توجه قرار دهید. زیرا میتوان گفت بیوتین برای مو، شبیه کلسیم برای استخوان است. در واقع شما با استفاده از تقویت مو با بیوتین و البته مراقبت های مهم دیگر میتوانید درمان ریزش مو و نازک شدن تارهای آن را آغاز کرده و در نهایت زیباتر و جذاب تر از همیشه به نظر برسید. از این رو ما در مقاله حاضر به دنبال آن هستیم تا به طور کامل به شما بگوییم تأثیر بیوتین برای مو و تقویت آن چیست و پس از آن به معرفی این ماده ضروری، فواید آن از لحاظ علمی، معرفی مواد غذایی سرشار از بیوتین و مکملهای معتبر آن بپردازیم. پس پیشنهاد ما این است که ادامه این مبحث جذاب و کاربردی را از دست ندهید.
فهرست مطالب
بیوتین چیست و چرا برای مو مهم است؟
همان طور که بیان شد بیوتین یکی از ویتامین های گروه B بوده که به نام B7 و یا ویتامین H نیز در دنیا مشهور است. در واقع حرف H از عبارت آلمانی با نام “Haar und Haut” گرفته شده که در لغت به معنای مو و پوست است. بیوتین یکی از انواع ویتامین های محلول در آب به شمار میآید که در بدن ذخیره نشده و تنها از طریق مواد غذایی جذب میگردد. در نتیجه مصرف روزانه این ویتامین از طریق مواد غذایی کاملا ضروری خواهد بود.
در حالت عادی و به طور معمول کمبود بیوتین در افراد بزرگسالی که گروه های غذایی مختلف را مصرف میکنند بسیار نادر است. با این حال برخی نوزادان به دلیل کمبود آنزیم بیوتینداز با این عارضه به دنیا میآیند. همچنین برخی از بزرگسالان نیز به دلیل بیماری، مصرف داروهای خاص و یا سوء تغذیه ممکن است در معرض کمبود بیوتین واقع شوند.
در نتیجه معمولا مصرف مکمل بیوتین برای این گونه افراد و همچنین زنان باردار و شیرده مورد تجویز قرار میگیرد.
اگر بخواهیم به نقش بیوتین در بدن اشاره نماییم باید بگوییم که این ماده در متابولیسم پروتئین ها، کربوهیدرات، چربی ها و به ویژه تولید کراتین (پروتئین اصلی سازنده پوست، مو و ناخن) نقش به سزایی را ایفا مینماید. علاوه بر آنکه ویتامین B7 یا همان بیوتین قند خون، فعالیت انسولین و سطح کلسترول را تنظیم کرده و به فعالیت غدد تیروئید و فوق کلیوی نیز کمک شایانی میکند. اما در هر حال اگر کسی بپرسد که ویتامین بیوتین چیست؟ بهتر است آن را مهم ترین ماده برای تشکیل و مراقبت از پوست، مو و ناخن به شمار آورد.
احتمالا به همین دلیل است که در بسیاری از موارد بیوتین و کراتین در کنار یکدیگر آورده میشوند. در واقع کراتین یک پروتئین ساختاری و ماده ای سخت و مقاوم است که در بدن تمامی موجودات زنده نیز یافت میگردد. هرچند بیوتین یک ویتامین محلول در آب است، اما کراتینی که توسط آن تولید میشود نامحلول بوده و نقش محفاظت از لایه های پوست و مو را بر عهده خواهد داشت.
فواید بیوتین برای مو؛ از تقویت تا کاهش ریزش
اگرچه تا کنون نقش تمامی ویتامین های گروه B در استحکام و پیشگیری از ریزش مو به اثبات رسیده، اما تأثیر بیوتین برای مو و تقویت آن بسیار چشمگیر تر است. بنابراین اکنون در صدد پاسخ به این سؤال هستیم که چگونه بیوتین به رشد مو کمک میکند؟
تأثیر بیویتن بر موها
همان طور که بیان شد بیوتین نقش بسیار پررنگی را در تقویت و سلامت مو ایفا مینماید. به همین دلیل ما قصد داریم تا در این قسمت از مقاله با تفصیل بیشتری به تأثیرات مهم این ماده بر موها بپردازیم.
تقویت فولیکول مو
فولیکول سوراخ یا منافذ بسیار ریزی است که در همه نقاط پوست وجود داشته و ساختاری تونلی شکل دارد. فولیکول ها در پوست سر هم موجود هستند و شرایط آن ها تعیین میکند که کیفیت و سلامت موهای شما به چه شکل باشد. در واقع موها از عمق حفره های فولیکول رشد خود را آغاز میکنند. دقت کنید که ریشه موها از سلول های پروتئینی ساخته شده و هرچقدر تعداد سلول های بیشتری در فولیکول مو تولید گردند، موها رشد بسیار بیشتر و بهتری خواهند داشت. به عبارت دیگر میزان بیوتین و رشد مو رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. نکته جالبی که شاید اشاره به آن خالی از لطف نباشد این است که هر شخص نزدیک به 100 هزار فولیکول مو بر روی سر خود دارد.
افزایش ضخامت تارهای مو
نازک شدن تارهای مو میتواند دلایل متعددی داشته باشد که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد:
- افزایش سن
- عوامل ژنتیکی
- بیماری های خود ایمنی
- استرس
- استفاده از داروهای بیماری سرطان
- کمبود برخی از مواد غذایی مانند روی، آهن و پروتئین
- پسوریازیس پوست سر
- مصرف دوز بالایی از ویتامین A
- مسمومیت با با سم آرسنیک، جیوه، تالیم یا لیتیوم
در چنین مواردی روی آوردن به یک رژیم غذایی برای مو، استفاده از برخی مواد و روغن های طبیعی و همچنین مکمل بیوتین میتواند نقش مهمی در ضخیم شدن تارهای مو داشته باشد. بنابراین یکی دیگر از مهم ترین فواید بیوتین برای مو، افزایش ضخامت آن هاست و میتوان گفت بیوتین برای موهای نازک مانند یک معجزه عمل میکند.
همنچنین بخوانید: راهنمای خرید و انتخاب بهترین ماسک مو برای انواع مو
کاهش ریزش مو
ریزش مو همواره یکی از دغدغه های بسیاری از افراد در طول زندگی است. در واقع داشتن موهای زیبا و پرپشت نقش بسیار مؤثری را در زیبایی و داشتن اعتماد به نفس ایفا مینماید. بنابراین اگر شخصی با این عارضه رو به رو گردد، به احتمال زیاد به دنبال راهی برای توقف و برگرداندن آن به حالت اولیه خواهد بود. در حال حاضر راه های علمی و غیر علمی متعددی برای درمان ریزش مو وجود دارد که روش های علمی توسط پزشکان متخصص نیز توصیه میشوند. یکی از این شیوه های تأثیرگذار کاربرد مکمل بیوتین است که بر اساس یک مطالعه علمی و تخصصی در سال ،2015 استفاده از آن به مدت 90 روز نقش مؤثری را در کاهش ریزش مو ایفا خواهد کرد. به علاوه مقالات علمی موجود در سایت های pubmed.ncbi.nlm.nih.gov و .mayoclinic.org در سال های 2023 و 2024 نیز این موضوع را مورد تأیید قرار داده اند. در نتیجه کمبود بیوتین و ریزش مو ارتباط مستقیمی با یکدیگر خواهند داشت.
سلامت پوست سر و کاهش التهاب ها
همان طور که قبلا نیز به آن اشاره شد، فولیکول های مو دقیقا در پوست سر واقع شده اند. زمانی که این فولیکول ها در سلامت کامل باشند، پوست سر نیز مشکل و التهاب خاصی نداشته و سالم خواهد بود. در نتیجه تأثیر بیوتین بر پوست سر و سلامت آن موضوعی غیر قابل انکار است.
درخشندگی موها
تقویت مو با بیوتین علاوه بر مزایای بالا، موجب درخشنده تر و جذاب تر به نظر رسیدن موهای شما نیز خواهد شد. گزینه ای که چندان مورد توجه قرار نمیگیرد، اما تأثیر بسیار زیادی در زیبایی و در نتیجه اعتماد به نفس افراد دارد. در واقع بیوتین و درخشندگی مو نیز کاملا با یکدیگر در ارتباط هستند.
منابع طبیعی بیوتین و رژیم غذایی
تا این بخش از مقاله تا حد زیادی با تأثیر بیوتین برای مو و تقویت آن آشنا شدید. اکنون قصد داریم تا به شما بگوییم که از چه منابع طبیعی میتوان بیوتین را دریافت کرد و رژیم غذایی برای مو دقیقا چیست.
1)زرده تخم مرغ
در حالت عادی تخم پرندگان مختلف سرشار از پروتئین، فسفر، ویتامین های گروه B و … است. در این میان زرده تخم مرغ یک منبع غنی از بیوتین به شمار میآید که تقریبا حاوی10 میکروگرم بیوتین بوده و قادر است تا 33 درصد از نیاز روزانه شما به بیوتین را برطرف نماید. توجه داشته باشید که اگرچه پخت بیش از حد، میزان زیادی از بیوتین را از بین میبرد اما استفاده از زرده تخم مرغ به صورت خام به هیچ عنوان توصیه نمیگردد.
2)جگر
از آن جایی که بیشترین میزان بیوتین در کبد هر جاندار ذخیره میشود، اینکه جگر در بردارنده میزان بالایی از بیوتین باشد کاملا معقول است. به عنوان مثال جگر گوساله 31 میکروگرم بیوتین داشته و 103 درصد نیاز روزانه را برطرف میکند. در حالی که این میزان در جگر مرغ 138 میکروگرم بوده که برابر با 460 درصد از نیاز روزانه بدن انسان است.
3)حبوبات
یکی دیگر از غذاهای حاوی بیوتین حبوباتی همچون نخود، لوبیا، عدس و دانه سویا است. به عنوان مثال 100 گرم سویا حاوی 3/19 میکروگرم بیوتین یا 64 دزصد میزان روزانه بدن است.
4)آجیل و مغزیجات
ازجمله منابع طبیعی بیوتین میتوان به انواع مغزیجات و دانه های روغنی اشاره کرد که حاوی درصد معینی از پروتئین، فیبر، چربی های اشباع نشده و بیوتین هستند. میزان بیوتین در انواع مختلف آن ها کاملا متفاوت است. از جمله دانه هایی که مردمان ایران دسترسی بسیار خوبی به آن دارند، میتوان بادام و گردو را نام برد.
5)اسفناج
از میان سبزیجات مختلف، برگ اسفناج منبع بسیار خوبی برای بیوتین است. نکته ای که بهتر است به آن دقت داشته باشید این است که قرار دادن این سبزی در فریزر به هیچ عنوان از ارزش غذایی اش کم نمیکند. به طور کلی یک پیمانه اسفناج حاوی 7 میکروگرم بیوتین است.
6)موز
موز علاوه بر فیبر، مس، پتاسیم،کربوهیدارت حاوی ویتامین های گروه B و بیوتین است. در واقع یک موز تقریبا کوچک در بردارنده 2 دهم میکروگرم بیوتین خواهد بود که یک درصد مصرف روزانه را تأمین میکند.
7)ماهی های چرب
اگر به دنبال یک رژیم غذایی برای مو هستید، بهتر است حتما مصرف انواع ماهی به ویژه ماهی های چرب همچون سالمون را در برنامه خود قرار دهید. این نوع ماهی ها همانند سالمون علاوه بر درصد زیادی از امگا 3 میزان معینی از بیوتین را نیز در بر دارند.
در انتهای این قسمت لازم میدانیم تأکید کنیم که به احتمال بسیار زیاد گیاه خواران به دلیل محدودیت در خوردن غذاهای مختلف با کمبود بیوتین مواجه هستند. در نتیجه بهتر است این افراد حتما از مکمل بیوتین استفاده نمایند.
مکمل های بیوتین؛ انواع، دوز و نحوه مصرف
در حال حاضر انواع مکمل بیوتین مانند قرص، کپسول، آمپول و سرم موضعی در دوزهای مختلف در دسترس هستند. هر کدام از آن ها حاوی درصد معینی از بیوتین بوده که با توجه به نیازهای هر شخص مورد استفاده قرار میگیرند. ما در ادامه میزان مورد نیاز بیوتین برای بدن افراد در سنین مختلف را در قابل یک جدول بیان خواهیم کرد:
سن | میزان روزانه مورد نیاز بدن (بر اساس میکروگرم) |
از بدو تولد تا 6 ماهی | 5 |
7 تا 12 ماهگی | 6 |
1 تا 3 سالگی | 8 |
4 تا 8 سالگی | 12 |
9 تا 13 سالگی | 20 |
14 تا 18 سالگی | 25 |
19 سال به بالا | 30 |
زنان باردار و شیرده | 30 |
نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره نماییم این است که دوز بیوتین برای مو در دوره درمان ریزش مو با استفاده از این مکمل، حدود 2000 تا 5000 میکروگرم خواهد بود. در ادامه در خصوص دوزهای موجود بیوتین در هر یک از انواع قرص، آمپول و سرم، میزان و البته نحوه مصرف بیوتین توضیحاتی را ارائه مینماییم.
قرص یا کپسول بیوتین
مکمل بیوتین به شکل قرص و کپسول معمولا در دوزهای 300، 800، 1000، 2500، 5000 و در نهایت 1000 میکروگرمی در شرکت ها دارویی مختلف تولید و به بازار عرضه میشود. هرچند نیاز روزانه افراد بزرگسال به بیوتین تنها 30 میلیگرم است و این دوزها بسیار بیشتر از میزان توصیه شده است، اما جای نگرانی نخواهد بود. زیرا مقدار اضافه آن از طریق ادرار دفع میگردد. با این حال بهترین گزینه این است که برای تهیه دوز مورد نیاز با پزشک خود مشورت کنید. به علاوه در نظر داشته باشید که با استفاه از این مکمل ممکن است با عوارض بیوتین همچون مشکلات گوارشی نیز مواجه گردید.
آمپول بیوتین
اگرچه افراد میتوانند قرص بیوتین را خودشان از داروخانه تهیه کرده و مورد استفاده قرار دهند، اما استفاده از آمپول بیوتین برای مو حتما باید با تجویز پزشک انجام گیرد. هر آمپول معمولا حاوی 5000 میکروگرم بیوتین است که لازم است طبق دستور پزشک تزریق شود. تجویز مربوطه نیز بر طبق شرایط بدنی فرد، میزان ریزش مو و… متفاوت خواهد بود.
سرم موضعی
سرم های تک دوز نیز یکی دیگر از انواع مکمل های بیوتین به شمار میآیند که معمولا حاوی بیوتین، کمپلکس، ویتامین A، E، انواع اسیدها و عصاره های گیاهی است.
روش مصرف سرم موضعی بیوتین
اگرچه بهترین شیوه برای استفاده از این نوع سرم نیز مشورت با پزشک متخصص است. اما در حالت عادی معمولا این سرم 3 بار در هفته، بر روی پوست تمیز سر ریخته شده و پس از آن باید کاملا ماساژ داده شود. این محصولات به طور معمول عوارض چندانی ندارند، اما در صورت داشتن آلرژی یا هر مشکل دیگر لازم است با پزشک خود مشورت نمایید.
معرفی محصولات موراشین؛ راه حل های حرفهای برای سلامت مو
در این بخش از مقاله قصد داریم تا با معرفی محصولات موراشین برای سلامت و درمان ریزش مو، شما را با دو نوع از بهترین انواع کالاها آشنا نماییم.
مکمل غذایی موراشین برای مو
از میان انواع مکمل مو موراشین باید به دو نوع از بهترین و پرفروش ترین آن ها اشاره کرد.
- افزایشدهنده سطح انرژی بدن
- بهبود عملکرد سیستم قلبی عروقی
- پیشگیری از گرفتگی عضلات
- کمک به انتقال اکسیژن به ماهیچهها
- فاقد، رنگ و طعمدهنده مصنوعی
- فاقد گلوتن
- افزایشدهنده سطح انرژی بدن
- بهبود عملکرد سیستم قلبی عروقی
- پیشگیری از گرفتگی عضلات
- کمک به انتقال اکسیژن به ماهیچهها
- فاقد، رنگ و طعمدهنده مصنوعی
- فاقد گلوتن
بیوتین در مقابل سایر روش های تقویت مو
تا کنون به معرفی تأثیر بیوتین برای مو و تقویت آن پرداختیم و اکنون میخواهیم روش های دیگر را نیز معرفی کرده و آن ها را با مصرف مکمل بیوتین مقایسه نماییم.
استفاده از روغن های گیاهی
یکی از راه کارهای نسبتا ساده و البته مقرون به صرفه برای تقویت فولیکول مو و کاهش ریزش آن، استفاده از انواع روغن های گیاهی مانند روغن نارگیل، زیتون، روغن آرگان، جوجوبا و… است. کاربرد این روش بسیار راحت بوده و میتوان با ریختن چند قطره در کف سر و ماساژ دادن آن پوست سر را تقویت کرد.
همچنین بخوانید: بهترین روغن برای موهای نازک و کم پشت
لیزرتراپی
اگر تا به حال با روش لیزرتراپی به عنوان یکی از روش های ضد ریزش مو آشنا نشده اید، باید بگوییم که این شیوه نسبتا جدید و به روز است. در واقع لیزرتراپی کم توان مو یک روش غیر تهاجمی برای متوقف کردن یا کاهش ریزش مو به شمار میآید. از این طریق با تأثیر در سلول هایی که عامل ریزش مو شدهاند و همچنین تحریک جریان خون میتوان ریزش را متوقف کرد و حتی موجب رشد تارهای جدید شد. استفاده از لیزر برای افرادی که از جراحی یا کاشت مو میترسند، میتواند طریق بسیار مناسب تر و ایده آلی باشد.
شیوه کار به این صورت است که از نور لیزر برای رشد سلول ها و تقویت فولیکول مو استفاده میگردد. لیزردرمانی کاملا بدون درد است و عوارض جانبی خاصی را به دنبال نخواهد داشت. نکته ای که در خصوص آن باید مدنظر قرار دهید این است که لیزر تنها بر روی فلیکول های فعال مو تأثیر داشته و بر روی فولیکول هایی که مدت هاست مردهاند، اثری نخواهد داشت. در نتیجه به هیچ عنوان نباید زمان طلایی استفاده از این شیوه را فراموش کنید.
مزوتراپی
مزوتراپی نیز یکی دیگر از روش های مهم و پرکابرد برای درمان ریزش مو است. از طریق مزوتراپی ترکیبی از مواد معدنی، ویتامین ها و آمینو اسیدها توسط سوزن های بسیار ظریف پزشکی به پوست سر تزریق میشود. این تزریق یک تحریک فیزیکی را ایجاد نموده و باعث میشود تا مواد مغذی زیادی به فولیکول های مو برسند.
مقایسه مصرف بیوتین با سایر روش های درمان ریزش مو
ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که اگر ریزش مو به دلایل هورمونی اتفاق افتاده باشد، مصرف ایمن بیوتین نیز به تنهایی کافی نخواهد بود. در این حالت بهتر است استفاده از بیوتین را در کنار زینک یا فینستراید و البته زیر نظر پزشک ادامه دهید. اما به منظور قیاس استفاده از روغن های گیاهی با بیوتین باید بگوییم که شیوه اول در بسیاری از موارد مقرون به صرفه تر است. با این حال نتیجه گرفتن از آن زمان بسیار زیادی میبرد و البته ممکن است رضایت بخش نیز نباشد. در مقایسه با دو روش دیگر نیز کاربرد قرص های بیوتین یا حتی آمپول و سرم های آن راحت تر و بسیار ارزان تر است. به عنوان مثال اگرکسی بپرسد برای درمان ریزش مو بیوتین یا مزوتراپی، کدام را توصیه میکنید؟ پیشنهاد ما در ابتدا گزینه راحت و مقرون به صرفه تر بیوتین است.
عوارض و ملاحظات مصرف بیوتین
هرچند تأثیر بیوتین برای مو و تقویت آن به اثبات رسیده، اما از عوارض احتمالی آن نیز نمیتوان چشمپوشی کرد. از عوارض بیوتین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
امکان ایجاد آکنه
یکی از مشکلات مصرف بیش از اندازه بیوتین میتواند امکان بروز جوش کیسیتیک بر روی چانه یا خط فک باشد. دلیل این امر نیز به افزایش تولید سبوم یا چربی پوست به علت استفاده از بیوتین باز میگردد. برای جلوگیری از این عارضه میتوانید مصرف دوز بیوتین برای مو را به کمتر از 2500 میکروگرم برسانید.
تکرر ادرار
از دیگر پیامدهای استفاده زیاد از بیوتین، تکرر ادرار و تعریق بسیار زیاد عنوان شده است.
اختلالات گوارشی
از جمله عوارض مصرف مکمل بیوتین اختلالات گوارشی مانند تهوع، اسهال و استفراغ نیز خواهد بود. در این حالت کاربرد آن در کنار غذا به میزان بسیار زیادی این مشکلات را کاهش میدهد.
گرفتگی عضلات
مصرف بیش از حد مجاز بیوتین میتواند گرفتگی و کرامپ های عضلانی را ایجاد نماید. در حالی که مصرف ایمنی بیوتین مانند استفاده زیر نظر پزشک و یا طبق دستور نوشته شده بر روی محصول چنین دشواری هایی را به دنبال نخواهد داشت.
عوارض کلیوی
مصرف بیش از اندازه بیوتین میتواند منجر به بروز عارضه های کلیوی گردد یا مشکلات افرادی که دچار چنین مشکلاتی هستند را افزایش دهد. بنابراین توصیه میکنیم که بیماران کلیوی پیش از اقدام به مصرف مکمل بیوتین حتما با پزشک خود مشورت نمایند.
ایجاد اختلال در تنظیم انسولین
یکی دیگر از عوارض بیوتین میتواند ایجاد اختلال در تنظیم انسولین خون باشد. در واقع در برخی از مواقع قرص بیوتین برای رشد مو میتواند قند خون را کاهش داده و برای بیماران دیابتی مفید واقع شود. اما با ین حال گزارش های متعددی از بر هم خوردن تنظیم انسولین به خاطر مصرف این مکمل نیز گزارش شده است.
جمع بندی در خصوصص بیوتین راهکاری برای ریزش مو
بیوتین یکی دیگر از نام های ویتامین B7 و یا H است که به طور طبیعی در بدن وجود نداشته و لزوما باید از طریق مصرف مواد غذایی جذب گردد. از جمله منابع طبیعی سرشار از این ماده نیز میتوان به جگر، ماهی های چرب، موز، اسفناج، حبوبات و… اشاره کرد. در حالت عادی معمولا افراد با کمبود بیوتین مواجه نشده و به مصرف مکمل آن نیازی پیدا نمیکنند. اما با این حال برخی از بیماران و کسانی که داروهای خاصی را مصرف میکنند، ممکن است نیازمند دریافت دوز معینی از آن باشند. علاوه بر آنکه تأثیر بیوتین برای مو و تقویت آن و همچنین درمان ریزش مو امری انکار نشدنی است. در حقیقت بیوتین کلیدی طلایی برای داشتن موهای سالم در نظر گرفته شده و یکی از راه های بسیار آسان و نسبتا ارزان برای مشکل بسیار مهم ریزش و کم پشتی موها به شمار میآید. اگر شما هم از چنین عارضه ای و یا کدر شدن موهای خود رنج میبرید، مصرف مکمل بیوتین میتواند برایتان راهکاری شگفت انگیز باشد. بناربراین پیشنهاد ما این است که از سایت moorashin.com بازدید کرده و با مشورت پزشک خود محصول مورد نیاز را انتخاب و خریداری نمایید.